Paul van de Calseijde

Paul van de Calseijde is saxofonist. Als muzikant identificeert hij zich het meeste met jazz muziek, maar eigenlijk staat hij voor alles open. In zijn leven als artiest kun je hem vinden in een vrij jazz kwartet, een bigband, maar ook een wereldmuziek collectief met arabische invloeden of in een sectie van een popband. Hij is veelzijdig, heeft een grote interesse voor allerlei verschillende genres, houdt van improvisatie en is enthousiast over nieuwe muzikale uitdagingen.

Paul rondt momenteel zijn laatste jaar van mijn bachelor af aan het conservatorium van Rotterdam, waar hij vier jaar lang bij Ben van den Dungen, Tineke Postma, Nils van Haften en Benjamin Herman les heeft gehad.

Paul speelt veel jazz, waarbinnen verschillende soorten hij zich thuis voelt, zoals bigband jazz, vrije jazz, gipsy jazz, moderne lyrische jazz etc. Daarnaast voelt hij zich thuis in popmuziek, funk, soul, blues, hiphop, latin en noem maar op. Hij heeft absoluut geen klassieke achtergrond, maar ook daar houdt hij zich zo nu en dan mee bezig, al was het maar voor zijn eigen studie en plezier.

Het meeste passie heeft hij voor jazz. Behalve dat de hele muziekstijl en de diversiteit hem enorm aanspreekt, is improvisatie het aspect waar zijn hart echt ligt. Het vrijuit kunnen spelen over muziek is hetgeen wat hij liefste doet en waar hij zich het gelukkigst bij voelt op een podium. Daarnaast is jazz er in allerlei soorten en maten, en blijft het vernieuwend en uitdagend.

Lesgeven past heel goed bij Paul; hij brengt van nature graag informatie over op anderen en hoopt ze iets te kunnen leren. Met muziek geldt dat nog meer, omdat hij er zelf zo graag mee bezig is en hij graag zijn enthousiasme overbrengt op zijn leerlingen. Op wat voor niveau mensen ook in zijn les komen, er kunnen altijd kleine stapjes gemaakt worden en genoten worden van de muziek. Dat is uiteindelijk waar het voor hem ook om gaat: muziek is zijn werk, maar vooral ook zijn passie en hobby.

Als artiest kan je Paul kennen van Valvetronic Brassband, waarmee hij o.a. op North Sea Jazz en Oerol speelde. Met die band doet hij ook regelmatig optredens in het buitenland, wat altijd erg tof is. Daarnaast speelt hij met A.P.Q., een jazz kwartet met de Duitse saxofoniste Anna Tsombanis, hun album is te vinden op Spotify. 

Ook speelt hij in een jazz kwintet Antares Flare. Hij speelt in een wereldmuziek collectief genaamd Trico, waarmee ze verschillende stijlen muziek zoals Latin en traditionele Syrische muziek combineren. Met goeie muzikanten vrienden die hij nog kent uit zijn geboorteplaats Breda speelt hij in een funk bandje, Filet au Fonque. Daarnaast speelt hij in de band van Voice of Holland kandidaat Marlon Pichel, speelt hij in de blazerssectie van Let’s Be Gypsies en Guus Bok en werkt hij als invaller voor verschillende bands zoals Michel David & The Gospel Sessions en Dutch Jazz Collective. Hij heeft getourd in Engeland, Duitsland, Denemarken en Frankrijk, heeft meerdere keren op festivals als North Sea Jazz, Jazz in Duketown, Oerol en So What’s Next gestaan en maakte twee jaar lang uit van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van Anton Goudsmit.¬†Saxofoon is bijzonder, maar aan de andere kant heel veelzijdig.

Lessen van Paul

Genres

Jazz, pop, funk, soul, blues, hiphop, Latin

Opleidingen

  • Bachelor Saxofoon op Codarts Rotterdam

Vraag een proefles aan