Zang & Muziek Centrum opent deur

Spelen zonder subsidie

Waar binnen Vlaardingen gesubsidieerde instellingen het hart vasthouden als het over het voortbestaan gaat, daar zijn particuliere initiatieven hard bezig eventuele hiaten op voorhand in te vullen. Hier geen opgehouden handen richting fondsen en gemeente. Hier louter keihard ondernemen teneinde van iets cultureels of muzikaals een lonende onderneming te maken. Muziek als broodwinning. Niet als muzikant: maar als school.

Aan de Van der Driftstraat 4a zetelt als bekend Makeover Specialist Cocon. Wie dat niet weet, vraagt gewoon zijn vrouw. Cocon is een instituut van naam en faam met twee etages om van het alledaagse uiterlijk iets speciaals te maken. Om van deze wens werkelijkheid te maken moet de cliëntele per 1 september echter de trap op. Op de begane grond vanaf die datum, zetelt Zang & Muziek Centrum Vlaardingen. Of kortweg ZMC.

We spraken met een van de twee eigenaars – Erik Koning – die samen met vriendin Nicole Bouw de organisatorische dirigeerstok zullen gaan zwaaien in deze muziekschool. Nu nog in aanbouw is de rommel voor een groot deel netjes aan de kant. Nog is niet alles klaar – op 1 januari 2015 hoopt ZMC voor de volle 100% operationeel te worden – maar de basis is duidelijk.

Aan de linkerkant een gang, die van voor tot achter loopt. Wie de lange tocht onderneemt, treft vanaf de straatkant achtereenvolgens een balie, een trap richting Cocon, toiletten, vier oefenruimtes – waarvan twee akoestisch, een repetitieruimte voor bands en een opnamestudio – een bar met zitje en een ruimte van 50 m2. Hiervan moet de juiste invulling nog worden bepaald.

Alle ruimtes zijn zwevend opgehangen. Hierdoor is doorsijpelen van geluid tot het minimum beperkt. Wie in zijn eigen hok zit heeft geen weet van mede-muzikanten een deur verder. Dat klinkt misschien saai: het is een zegen voor wie geconcentreerd musiceren wil.

Erik Koning: ‘In 2013 kwamen we op het idee eigen studio’s te beginnen na het bekend worden van het faillissement van Muziekschool OpMaat. In een week tijd hebben we de koppen bij elkaar gestoken en de knoop doorgehakt. Als eerste werd een deel van de inventaris van OpMaat overgenomen. Toen was er feitelijk geen weg meer terug.’

‘Het unieke van ZMC is naar ons idee de focus op samenspel. Niet alleen als individu kun je les nemen, maar ook koren, vocal- groups en bands zijn welkom en inpasbaar. Wie als particulier binnenkomt krijgt van ons de gelegenheid met anderen samen te spelen. Hiertoe zullen op gezette tijden jamsessies worden gehouden. Die zijn gratis en kunnen leiden tot een nieuwe band. Lekker voor wie niet direct de ‘straat’ op wil gelijkgestemden te treffen.’

‘Alle leraren zijn zelf muzikant. Zitten in een band en weten niet alleen van muziek en hun instrument, maar doen ook aan bandcoaching. Zeg maar het wegwijs maken voor wie liedjes maken wil, partijen uitvogelen en zorgen dat alles bij elkaar past.’

De leraren:

  • Efraïm de Nijs (drums): speelde o.a. met Jett Rebel
  • Ben Rodenburg a.k.a. DJ Bakermat (sax): speelt o.a. met Waylon en Wolter Kroes
  • Ricardo Lekatompessy (basgitaar & bandcoaching): speelt o.a. met Mr. Probs het nummer Waves
  • Joel Dieleman (piano & toetsen): speelt o.a. bij Secret Rendezvous
  • Raymond Lemmens (gitaar & basgitaar): speelt bij Groovy People
  • Nicole Bouw (zang): zingt bij Letscho

ZMC gaat vooralsnog open van maandag t/m zaterdag van 11.00 t/m 23.00 uur. Afhankelijk van het leerlingenaanbod zullen hierop wijzigingen komen. De prijzen zijn marktconform. Dus: wat je elders in de stad betaalt, betaal je hier ook.

Wie de site bekijkt wordt op zijn/haar wenken bediend. Alle informatie is aanwezig. Inschrijven kan ook al. De digitale agenda ligt paraat.

Wie succes boekt en de planken op moet weet zich garant voor een dubbel voordeel: boven kan de muzikant in spé zich bij Cocon laten opmaken als aantrekkelijk en onweerstaanbaar artiest.

Data
Zang & Muziek Centrum Vlaardingen
Van der Drifstraat 4a
3131 JH Vlaardingen

Telefoon             : 06-2491 8367
Website              : www.zmcvlaardingen.nl
E-mail                 : info@zmcvlaardingen.nl

Opening              : 30 augustus 2014
Tijd                     : 13.00 uur

13:00                 Opening
13:30 – 15:00     Mini proeflessen in de studio`s

14:00 – 14:30     Moods (Jazz trio)
14:30 – 15:00     Michael (Singer songwriter)

15:00 – 15:45     Optreden docenten

16:00 – 17:00     The Rosenbergs met familie
17:00 – 17:30     De Skaggerz (Vlaardingse ska band)


Auteur: Peter Joore (Tekst + Fotografie)

Gepubliceerd: 23-07-2014