Zang & Muziek Centrum groeit gestaag

‘Halverwege gewenste route …’


Het gaat goed met het Zang & Muziek Centrum (ZMC). Sinds 30 augustus vorig jaar druppelen leerlingen gestaag binnen. Op het moment van schrijven zijn dit er iets meer dan 50. Op de beoogde 100-120, het
break-evenpoint, een mooie tussenstand. Rond de kerst en de jaarwisseling stond de teller even stil. Niet vreemd in een vakantietijd, die mensen liever óp de houten latten doorbrengen, dan er – in geval gitaarles – mee in de handen te staan en grepen te oefenen.

Het ZMC is fysiek helemaal klaar. Nicole Bouw en vriend Erik Koning zijn er blij mee. Weinig kinderziektes hebben zich voorgedaan en op een kleine gevelaanpassing plus een andere balie en afscheidingswand (van Cocon, de schoonheidssalon, die nu boven zetelt) bij de ingang na en echt alles is gereed.

‘We hebben van de buren geen klachten ontvangen van overlast. Dus dat zit wel goed,’ steekt Erik Koning van wal. ‘Wat ons betreft kan DCMR wel thuisblijven. De school voldoet aan het bestemmingsplan en aan de geluidsnorm.’ Toch zullen er nog milieutechnische nootjes op de gemeentelijke notenbalk gezet moeten worden om 100% zeker te zijn. ‘We hebben nergens rond onze studio woonruimtes. Dat scheelt enorm. Eind maart denken we alles helemaal rond te hebben. Compleet met certificaat. Maar we houden sowieso rekening met de mensen om ons heen. Aan kwade gezichten heb je niets.’

Nu al heeft ZMC naast solisten al een aantal duo’s en trio’s die les nemen. ‘Er mogen nog wel zanggroepen bij. Daar hebben we ook voldoende ruime voor.’  De praktijk leert dat groepen en beoogde bands niet snel lesnemen. Die duiken liever het oefenhok in – en spelen maar. Toch is een aantal lessen nooit weg en dragen bij aan het sneller beheersen van instrument of stem. Of je nu 4 bent of 80: muziek maken en beter worden is altijd leuk.

Verder wordt hard gewerkt aan de website die op een oor na is gevild. Vrijwel gelijktijdig met de papieren flyer een duidelijke uiting van de voormalige schoonheidssalon. Daarnaast is een campagne gestart. Erop gericht leerlingen middels work-shops bekend te maken met muziek. Liefst worden leerlingen welkom geheten aan de Van der Driftstraat, maar een bezoek aan school is ook een optie.

Het idee staat nog in de kinderschoenen. Maar met kleine of Orff-instrumenten en zang is op eenvoudige wijze veel mogelijk. ‘Muzikale vorming van de allerjongsten bestaat voornamelijk uit percussie. Denk aan tambourijn, klokkespel en sambaballen. Dan kunnen ze snel ritmisch geluid maken. Voor een snaarinstrument is de motoriek nog niet volgroeid. Maar dat is, vanaf een jaar of zeven, een logisch gevolg.’

Dus wie les wil nemen is welkom. Een proefles kan ook altijd in overleg met Nicole en Erik. En zoals verwacht is die ene proefles gratis. Daarna betaal je een vast bedrag per lesuur. Maar wees gewaarschuwd – de meeste (muzikale fijn)proevers zijn gebleven!

www.devlaardinger.nl